青森県水産総合研究センター研究報告第4号(2004. 3)
                                  Bull. Aomori Pref. Fisher. Res.Centr., No. 4:1−30


             陸奥湾におけるホタテガイ適正収容量


                
 吉田 達1・吉田 雅範2・小坂 善信1・佐々木克之3


   1 青森県水産総合研究センター増養殖研究所,〒039−3381  青森県東津軽郡平内町大字茂浦字月泊10 
   2 青森県下北地方農林水産事務所むつ水産事務所 〒035−0073  青森県むつ市中央1丁目1−8     
   3 元独立行政法人中央水産研究所 現住所〒064−0807  札幌市中央区南7条西28丁目1−15−422   


     The Capacity of Scallop Culture in Mutsu Bay


       
Tooru YOSHIDA1, Masanori YOSHIDA2, Yoshinobu KOSAKA1 and
                     Katsuyuki SASAKI3



     キーワード:ホタテガイ,増養殖,環境収容力


   Abstract  In order to obtain the information on feed conditions, we conducted following sur-
    vey every month at one point on the west bay and east bay of Mutsu Bay. Primary production
    (13Cmethod), concentrations of POC, chlorophyll a and nutrients were examined. Furthermore,
    biomass, feeding and excretion of zooplankton, sedimentation of organic matter from surface
    to bottom were surveyed. Then we calculated biomass, feeding and excretion of scallops, bio-
    fouling and benthos, the additional concentrations of organic matter produced from rotted sea-
    weed, influx of organic matter concentrations from the river and the area outside the scallop
    culture area into the scallop culture area, using preexistent information. We mainly researched
    the monthly feeding budget of hanging culture and sowing culture scallop and the capacity of
    scallop culture in Mutsu Bay.
    As a result, it was considered the present existent number of scallops in Mutsu Bay in Octo-
    ber was 1,875,580,000 individuals, but the capacity of scallop in Mutsu Bay was 1,361,990,000
    individuals in total; the number of juvenile hanging culture scallops was 823,890,000 individu-
    als; the number of one year old hanging culture scallops was 235,760,000 individuals; the num-
    ber of one year old sowing culture scallops was 139,540,000 individuals; the number of two
    years old sowing culture scallops was 139,540,000 individuals.




    1 Corresponding auther: Tooru Yoshida, Aomori Prefectural Fisheries Research Center,
          Aquaculture Institute, Moura, Hiranai-machi, Aomori 039- 3381

             (E-mail: tooru_yoshida@ags.pref.aomori.jp)


  陸奥湾のホタテガイ増養殖漁業は,1975年の大量へい死を克服し,近年は100億円産業に発展してきたものの,依然として総量規制値を上回る過剰生産状態が続いている.現在の適正収容量は1974−1975年調査によるものであり,その後の増養殖技術,生産体制及び漁場環境などが変化していることから,ホタテガイ適正収容量の見直しを行い,陸奥湾におけるホタテガイ増養殖の持続的安定生産を図るものである.

                      要     約  

 陸奥湾の西湾,東湾それぞれ1点で毎月1回,餌料環境を把握するため基礎生産量(13C法),POC量,クロロフィルa量,栄養塩の測定を行った他,ホタテガイと餌料競合関係にある動物プランクトンの現存・摂餌・排泄量の調査,表層から底層への有機物沈降量調査を行った.また,ホタテガイ,養殖付着物,底生生物の現存・摂餌・排泄量,海藻類の枯死による有機物添加量,養殖漁場外や河川からの有機物流入量について,既存データを用いて試算した.                                        
 これらの調査結果を用いて,陸奥湾の西湾・東湾における養殖・地まきホタテガイを中心とした月別餌料収支をそれぞれ計算し,ホタテガイの適正収容量を求めた。
  この結果,陸奥湾における10月時点でのホタテガイ現存量は18億7,558万個体と考えられ,これに対して,ホタテガイ適正収容量は,養殖貝が稚貝で8億2,389万個体,1年貝で2億3,576万個体,地まき貝が稚貝で1億3,954万個体,1−2年貝で1億6,280万個体,合計で13億6,199万個体と考えられた.